https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Varan har lagts i din varukorg!

Meny
Vinhyllan.se
  • Sök

Vinhyllan provar Tempranillo

Tempranillo är Spaniens mest odlade blå druva och kallas ofta för dess nationaldruva. Den odlas framförallt i de norra och mellersta delen av Spanien. Några av de främsta vinerna kommer från Rioja, Ribera del Duero och Navarra. Tempranillo har många olika namn beroende på var den odlas, till exempel Tinto fino (Ribera del Duero) och Tinta de Toro (Toro)

Druvan passar utmärkt för lagring och många viner på tempranillo lagras länge på främst amerikanska ekfat, vilket ger mycket vaniljtoner. Doften brukar beskrivas som kryddig med inslag av vanilj, fat och torkad frukt (körsbär, plommon). Tempranilloviner som inte lagrats så länge på fat är mer fruktiga.

Vinhyllan genomförde i början av Oktober en provning av 5 st viner tillverkade av i huvudsak Tempranillo. Vinerna är en blandning av nyheter i beställningssortimentet och produkter som redan finns på hyllan i utvalda butiker.

Testpanelen bestod av inbjudna prenumeranter, anställda på Vinhyllan samt en sommelier. För att förhöja upplevelsen hade vi bland annat plommon, russin, kaffe, lakrits och vanilj som hjälp för att identifiera dofter. Det fanns även plockmat, bland annat lagrad ost och lufttorkad skinka, för att testa hur vinet fungerade med eller utan tilltugg. Nedan kan ni se vad vi kom fram till. Betyget är satt efter pris och smak.

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.