Nu har man röstat ja till Rosé Prosecco i Italien. Det har ju varit på gång ett tag med rosén men nu är det verkligen nära att vi ska kunna få njuta av drycken.
Man tror att detta kommer att kunna öka försäljningen av mousserande italienskt vin med så mycket som 75 miljoner flaskor utöver den volym som redan säljs. På grund av Covid-19 har försäljningen visserligen minskat så det här beslutet välkomnas och ses som oerhört viktigt säger Stefano Zanette som är president för Prosecco DOC Consorzio.
Reglerna för Rosé Prosecco är att vinerna ska vara gjorda på en bas av Glera och 10-15% Pinot Nero. Vinet ska sedan spendera 60 dagar i en trycksatt tank där vinet jäser för andra gången för att stabilisera färgen. Brut Nature (0–3 gr/liter) och Extra Dry (12–17 gr/liter) är de enda två stilarna som blir tillåtna. Vinerna får sedan säljas tidigast 1:a januari efter skörden och etiketterna ska ange årgång där minst 85% av det angivna årets skördade frukt måste ingå. Även skördeuttaget är reglerat till 18 ton/ha för Glera och 13,5 ton/ha för Pinot Nero.
Vi väntar med stor spänning på den första Rosé Prosecco vi får tillgång till här i Sverige!
Publicerat: 25 maj, 2020
Skrivet av: Vinhyllan.se