https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Is i vinet? Hiss eller diss?

Det där med att lägga is i vinglaset för att kyla vinet kan bli en rolig diskussion vid middagsbordet, om det finns olika åsikter förstås. Framförallt nu under den svenska sommaren när vinet kanske följer med ut i hammocken eller vid middagen ute. Vinet blir stående i solen och blir snabbt varmt. På vintern här hemma blir det kanske inte så heta diskussioner. Det vita vinet, det mousserande och rosévinet smakar väldigt annorlunda om det blir varmt medans det röda kanske många föredrar lite varmare serverat. Det flesta röda viner ska egentligen serveras något kylda. Beroende på vin och vilken druva är rekommenderade serveringstemperaturer 14-19°C ungefär och inte alls i den rumsvärme som vi har idag runt 22-23°C.

Men är det så tokigt då? Vi kan hitta flera produkter på marknaden som till och med marknadsförs med att man ska lägga is i. Möet & Chandon släppte en champagne för några år sedan som heter just Möet & Chandon Ice Imperial. Det fanns även en Ice Imperial Rosé. Om ett så välrenommerat företag som producerar vin uppmuntrar till att ha is i vinet kan det väl inte vara fel? En annan produkt som kommer från Freixenet som heter Freixenet Ice Cuvée Especial, samt en Ice Rosé, menar man också att det ska vara is i vinet.

                                                              

Peter Richards som är Master of Wine (MW) säger: ”Do whatever you want with your wine as long as it makes you happy! That’s what wine’s for, after all. But, unless you’re drinking super-fast, the ice will melt and dilute the wine and it won’t taste as good.”

En sak är säker och det är att vinet blir utspätt av isen. Han rekommenderar andra alternativ för att kyla vinet om man vill lägga något i det. Frys till exempel några vindruvor och lägg dem i vinet i stället. Vinet blir kylt men inte utspätt av isen som smälter i glaset. Eller annan  fryst frukt. Det finns flera produkter på marknaden som man kan använda för att hålla vinet kylt som är bra alternativ. Som exempel kan nämnas Vacuvin eller Pulltex som har flera olika former och utseende på sina vinkylare som man först lägger i frysen och sätter den sedan utanpå vinflaskan när man serverar. Lägg is i vinet om du vill men ta med i beslutet att använda is, att vinet blir utspätt, det är ofrånkomligt. Is i vinglaset? Hiss eller diss?

 

Publicerat: 16 juli, 2021
Skrivet av: Carina Mian

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.