https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

”Ekologiska” hjälpredor i vingården

Det finns en del djur som kan vara till stor hjälp i vingårdarna så att man kan utesluta användandet av syntetiska kemiska bekämpningsmedel. Dels äter dessa en del av de insekter och djur som kan skada vinrankan men de lämnar ju en del naturlig gödsel efter sig också. Gödseln som är till nytta för jorden. Några exempel på djur som visat sig vara framgångsrikt att ha i vingården i bekämpandet av skadedjur och insekter:

Det ekologiska Cono Sur från Chile har ett gäng med gäss som agerar som skadedjurskontrollanter, om man får kalla dem det. De har över 1 000 gäss som går fritt omkring mellan vinrankorna. Gässen äter gärna de skalbaggar som finns i vingården. Skalbaggarna livnär sig på bladen på vinrankan och bladen ser nästan ut som skelett när de farit fram. De här skalbaggarna följer ofta med i skörden och lever dessutom länge i miljön runt vinrankorna men med gässens hjälp blir de inte ett lika stort problem.

 

Babydoll får används bland annat av Yealands Estate i Marlborough, Nya Zeeland och Nyetimber i West Sussex, Storbritannien, som ekovänliga ”gräsklippare”. Bara Yealands har hjälp från 1000-tals får som kan lulla fritt omkring i vingården och äta ogräs. (För övrigt så finns det ca 30 miljoner får på Nya Zeeland!)

 

 

En annan pälsklädd rackare som används bland annat på Yealands Estate i Marlborough är en Kunekune gris. Grisarna är utomordentliga ogräsätare och de bökar också omkring i marken utan att förstöra jorden. Grisarna har en stor aptit men som tur är, så är de är lite för korta för att nå upp till druvorna så de får vara ifred för dem.

 

Flera franska vingårdar använder fladdermöss som skadedjursbekämpare. Det finns mal som är ett problem i vingården, framförallt vid skördetid, och som är en orsak till gråröta. Genom att göra vingården fladdermusvänlig på olika sätt så blir de en tillgång i bekämpningen av malen.

 

Ett lite annorlunda djur som Bodega Chakra i Patagonien använder sig av är en armadillo. Det här pansarklädda däggdjuret festar loss på maskar och myror som äter på vinrankan. De använder sin tunga för att komma åt myrorna. Något riskabelt med en armadillo i vingården är att de gillar druvor också så de behöver hållas under uppsikt.

 

Gallo och Cakebread Cellars från Kalifornien, USA,  använder sig av hökar och pilgrimsfalkar för att skrämma bort andra mindre fåglar från rankorna. Speciellt starar som är ett problem och skyldiga till att äta upp druvorna. Många vingårdar i Napa Valley har hökar i området och slipper därför använda nät runt rankorna.

 

Emiliana i Chile har en armé av kycklingar och tuppar struttande i vingården. De slukar flera insekter som är skadliga för vinrankan men framförallt en vivel som äter på vinrankans rötter och skott.

 

 

Publicerat: 30 oktober, 2020
Skrivet av: Carina Mian

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.