https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Batman – hjälte i vingården mot malproblem

Enligt en artikel i Forbes är ett av de största problemen vid skörden i vingården en pest som förstör vinrankan. European grapevine moth (vinskottvecklare) och grape berry moth (brakvedblomvecklare) som det handlar om i det här fallet äter på vinrankan och förstör den och kan också orsaka gråröta i druvan. Man tror för övrigt att problemen med dessa har förvärrats på grund av klimatförändringarna.

Grape berry moth

European grapevine moth

 

Några vinproducenter i Bordeaux har kommit på ett sätt som kanske kan vara till nytta. Vad man gör är att skapa fladdermusvänliga miljöer för att de helt enkelt ska bosätta sig i vingården och livnära sig på malen. Genom att gräs får växa i raderna mellan vinrankorna och att man sätter upp fladdermushus som de kan bygga bo i, vill man få dem att stanna kvar i vingården. Det faktum att fladdermöss är nattdjur, äter insekter och har en otrolig aptit så hoppas man att fladdermössen kan bli till hjälp med att få bort malen. Det är på försöksnivå fortfarande men man tror att projektet ska visa sig vara till nytta.

Batmanhus

 

En forskare, Yohan Charbonnier, från Ligue pour la Protection des Oiseaux (Förbundet för skyddet av fåglar) i Frankrike har studerat fladdermöss på Château du Courlat i Lussac-Saint-Émilion, som ligger öster om staden Bordeaux. Genom att fånga fladdermössen i nät på natten och testat om det fanns mal i deras matsmältningssystem så tror han att han till och med bevisat att fladdermöss kan hjälpa till med att utrota malen. Och i längden öka avkastningen på skörden i vingården. En anledning till att det är svårt att bevisa är för att klimatet och avkastningen på skörden varierar år för år.

Förhoppningsvis genom att utrota malen som orsakar skada på druvan kan vinproducenter i Bordeaux minska användandet av pesticider och i förlängningen förhöja smaken på vinet.

Studierna som Yohan Charbonnier har genomfört täcker några få hektar av vingårdarna och de flesta är producenter av naturvin. Men det finns potential att kunna expandera till resten av Bordeauxs 110,800 ha. Det finns studier på väg att starta även i Bourgognes vingårdar om Batman kan vara till hjälp. Superbra, oavsett vad man tycker om fladdermöss!

 

Källa: Forbes

 

Publicerat: 19 oktober, 2020
Skrivet av: Carina Mian

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.