https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Varan har lagts i din varukorg!

Meny
Vinhyllan.se
  • Sök

Argentina har upplevt tuffa utmaningar säsongen 2019-2020

I Argentina upplever man en hel del problem med säsongen 2019-2020. Wines of Argentina säger att ingenting har varit som vanligt denna säsong. Förutom pandemin som slog till i mitten på mars så har de brottats med frost, hagel, historiskt höga temperaturer, torka, och väldigt tidiga skördar. Allt detta har lett till skördar med lägre avkastning.

 

Det började redan med frost sent på våren i några områden. I Mendoza som är Argentinas största och viktigaste vindistrikt drabbades så mycket som ca 9500ha av frosten och 2490ha så hårt att knopparna blev totalt förstörda. Hagelstormar förekom ungefär som tidigare år. Inte mer än vanligt alltså men det haglade i flera områden och Mendoza var bland det värst drabbade även där. Just i Mendoza har man problem med hagel vanligtvis men plus allt andra hinder som de brottats med har de haft det rejält tufft.

Några producenter rapporterade att denna växtsäsong var den hetaste de upplevt de senaste 50 åren. Mellan 5-7 värmevågor rapporterades (= temperaturer över 32°C under en hel vecka) ha förekommit i de flesta vinproducerande regioner i Argentina under december-mars.

Torka slog också till hårt där Wines of Argentina menar att växtsäsongen var ”exceptionellt torr”. De snöfall som kom i Mendoza var de lägsta de senaste 20 åren vilket ledde till låga floder. Det regnade inte heller lika mycket som tidigare år utan regnmängden mättes till 113 mm mot istället 252 mm.

Wines of Argentina har noterat att ingen av de producenter som tillfrågades kunde minnas en så tidig skörd som man helt enkelt var tvungen att genomföra på grund av alla dessa faktorer. Mellan 2 – 4 veckor tidigare än vanliga år beroende på var någonstans i regionen. Konstbevattningen blev reducerad i och med att skörden blev tidigarelagd och hanteringen av skörden skyndades på. Logistiskt blev man tvingad att hantera till exempel pressningen av druvorna på två månader istället för fyra månader som är normalt.

Argentinas Viticulturel National Institute (INV) rapporterade den 26:e april 2020 att 2,04 miljarder kilo druvor har skördats och bearbetats. I jämförelse med det senaste decenniets medeltal som legat på 2,62 miljarder kilo druvor. En något reducerad skörd på grund av alla dessa utmaningar som drabbat vinlandet Argentina. Att dom har det tufft är ju helt klart men vi hoppas verkligen att vinnäringen i Argentina klarar sig förbi alla dessa hinder och att vi får fortsätta njuta av vinerna.

 

Publicerat: 22 maj, 2020
Skrivet av: Carina Mian

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.