https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Varan har lagts i din varukorg!

Meny
Vinhyllan.se
  • Sök

Är korkskador ett minne blott?

Cork Supply från Portugal har kommit med goda nyheter angående naturkorken. Man ska ha forskat fram en process som gör att de kan garantera att naturkorken ska vara fri från TCA och andra dåliga doft eller smakaromer. TCA som är en förkortning på Tricloranisol är oftast orsaken till det som vi kallar för korkskada vilket ger en mögelaktig doftarom. TCA finns att hitta i andra tillbehör i vinhusen också som i ekfat, träpallar och i trä som används i bjälkar i byggnader, men nu är naturkorkarnas problem angående TCA i alla fall löst verkar det som.

Jochen Michalski, som är VD för Cork Supply säger att de har sedan en tid tillbaka en lösning för det här problemet med naturkorken och nu har de alltså tagit patent på en 2-stegs process som garanterar att naturkorken är till 99,85% fri från alla off-aromer som inte ska finnas. Och att alla korkar, oberoende pris på korken, ska genomgå denna process och inte resultera i en extra kostnad för konsumenten.

Forskning & Utvecklingsavdelningen (F&U) på Cork Supply där Ana Christana Lopes är chef har förklarat att det var utmanande av två anledningar. Det inte är speciellt svårt att få bort dåliga aromer eller sjukdomar från korken utan utmaningen var i att det inte ska kosta mer för konsumenten och att få bort TCA konsekvent utan att naturkorken förstörs.

Systemet som har fått namnet InnoCork curcuit, verkar i en två-stegs process:

  • Först hettas korkarna upp till 85°C i en 24 timmarsperiod med ånga, som tar bort TCA och andra off-aromer.
  • Sedan i en en-timmes period hettas korken upp igen till 65°C, också ånga, och med ett etanoldestillat som tar bort resterande partiklar som inte är önskvärda.

Flera andra företag erbjuder TCA fria korkar med andra metoder men Cork Supply säger att de är annorlunda genom att alla off-aromer är helt eliminerade från korken själv, till ingen extra kostnad. Cork Supply producerar 600 miljoner korkar per år.

Källa: db (https://www.thedrinksbusiness.com/2020/07/cork-supply-announces-breakthrough-in-tca-elimination/)

 

 

 

 

 

Publicerat: 31 juli, 2020
Skrivet av: Carina Mian

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.