https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Champagne

Att skillnaden mellan champagne och mousserande vin har en geografisk bakgrund är det kanske inte alla som vet. Faktum är att det endast är mousserande vin som kommer från norra Frankrike, närmare bestämt vindistriktet Champagne, som får benämnas som just champagne. Vissa hävdar även att det var på denna plats som man tillverkade det ursprungliga mousserande vinet allra först, medan det å andra sidan finns belägg för att denna dryck i själva verket uppkom i Storbritannien. Oavsett vilket är Champagne den vinregion som fortlöpande under längst tid har framställt mousserande vin.

Vindistriktet Champagne

Totalt består regionen av fem olika områden, med sammanlagt sextio olika så kallade crus – de byar och vingårdar där vinet tillverkas. Av dessa är sjutton Grand Cru, en benämning för de bäst klassificerade vinerna när det kommer till kvalité på vinrankor och de viner som tillverkas på platsen. De fyrtiotre övriga producenterna har klassificerats som Premier Cru, som betecknar de näst bästa vinerna kvalitetsmässigt

Vallée de La Marne, som ligger längs floden Marnes dalgångarna, odlar man traditionellt blåa druvsorter. En av dessa är den välkända druvan Pinot Meunier, som ofta utgör en tredjedel av cuvéen (blandningen) i champagne. Även druvorna Pinot Noir och den gröna vindruvan Chardonnay, som tillika utgör en del av den klassiska champagneblandningen, produceras i detta område. Två av vingårdarna i detta område är klassificerade som Grand Cru-vingårdar.

Montagne de Reims kan stoltsera med nio Grand Cru-klassade vingårdar. I detta område som är beläget kring staden Reims, är det främst den blåa druvan Pinot Noir som odlas. Denna druva från just denna plats har blivit mycket uppskattad, och just variationen i den kraftiga aromen från druvorna i de södra delarna och den mer nyanserade från norra delen bör uppmärksammas.

Côte des Bar ligger i södra delen av regionen och var under medeltiden sätet för områdets grevar och likaså residensstad fram till dess att den franska revolutionen bröt ut. Området upptar nästintill femtio procent av Champagnes sammanlagda skörd av Pinot Noir.

Côte des Blancs är som namnet antyder övervägande ett område där man fokuserar på gröna druvor och 95 % av odlingarna består av druvan Chardonnay. Det är därför inte heller en överraskning att man här i stor omfattning tillverkar den ”helvita” champagnen Blanc de Blancs, endast bestående av Chardonnaydruvan. Côte des Blancs har sammanlagt sex byar som är Grand Cru-klassificerade.

Côte de Sézanne, ligger strax söder om Côte des Blancs och har även liknande jordmån som denna, vilket gör att Chardonnaydruvan även genomsyrar odlingarna i området.

Tillverkning av champagne; Champagnemetoden

Som nämnt är de främst förekommande druvorna i champagne Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier, även om varianter med druvorna Arbanne, Petit Meslier, Pinot Blanc och Pinot Gris existerar om än i liten skala. Det skulle kunna tyckas att det är något av en paradox att i stort sett all champagne som produceras är klar, medan majoriteten av druvorna som odlas är blåa. Av denna anledning plockas druvorna för hand samt pressas aktsamt, för att på så vis undvika att de blåa druvorna ska färga champagnen.

Efter att druvorna har skördats är det dags för dem att pressas mekaniskt, vilket gör att saften från druvorna samlas upp. Värt att nämna att det för champagnedruvor finns flertalet bestämmelser för hur pressningen ska gå till, varav en uppger att man ur 4000 kg druvor endast får pressa 2550 liter must i två omgångar. Den första pressningen, som även ger den finaste musten, resulterar i 2050 liter – medan den andra ger de återstående 500 litrarna samt en något strävare must.

Vidare är det sedan dags att jäsa musten. Detta sker ofta i omfattande ståltankar eller till viss del i mindre ekfat, vilket ger en lätt oxidering av vinet genom träets mer luftiga struktur. I detta skede tillsätts även en mindre mängd socker, så kallad chaptalisering, som gör att alkoholhalten på vinmusten stiger.

Fram till denna punkt har de olika druvmusterna jästs separat. När det är dags att blanda musterna, l’assemblage, krävs både skicklighet och stor kännedom. Ofta tar man dessutom hjälp av och tillsätter vin från tidigare årgångar. Detta ger både karaktär och djup samt resulterar i att champagnen får samma kvalitet och karaktär varje år. Champagne på endast druvor från ett och samma år kallas årgångschampagne.

När det nu är dags för den andra jäsningen, i lufttäta flaskor, bildas själva bubblorna i champagnen. Detta sker i samband med att tillsatt jäst reagerar med ytterligare socker och bildar koldioxid. Den andra jäsningen tar några veckor och förvandlar den stilla vinmusten till den luftfyllda champagnen. Det kan vara intressant att påpeka att champagnens bubblor uppskattningsvis består av cirka femtio miljoner bubblor!

För att ge champagnen möjlighet att utveckla sin egen speciella karaktär och smak lagras flaskorna minst femton månader. För årgångschampagne gäller en lagring på minst tre år, även om vissa vinproducenter låter dem lagras betydligt längre för att utveckla en riktigt exklusiv karaktär.

Fällning

En produkt av det jäst som tillsätts är att det under jäsningen bildas döda jästceller, som lägger sig längs flaskans sidor. Detta är visserligen inte farligt, men då man strävar efter en klar och fin champagne vill man avlägsna detta. Under lagringen förvaras därför flaskorna i träställ med halsen pekande nedåt, varpå en person, en så kallad remueur, har till uppgift att dagligen vrida flaskorna en åttondel (numera görs detta till stor del även maskinellt). Detta resulterar att i buteljerna slutligen, efter en månad, står upp och ner med fällningen liggande mot kapsylen.
För att sedan avlägsna fällningen doppas flaskhalsen i en kylvätska, vilket får fällningen att frysa till is och tack vare trycket flyga ut när flaska sedan reses upp och kapsylen borttages. För att ersätta den mängd vätska som försvinner vid just denna process tillsätts ytterligare vin och ibland även lite ytterligare socker, vilket dessutom kan bidra till en i vissa fall eftersträvad balans mellan syra och sötma.

Utvalda produkter

 

Publicerat: 23 februari, 2020
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.