Webb-TV
Lammracks med jordärtskockspuré
Kalle och Carina grillar lammracks som serveras tillsammans med en puré på jordärtskockor och persiljerot, ugnsgrillade rotfrukter och ett vitlökssmör. Denna rätt matchas med en amarone från 1999, Masi Costasera (899 kr). Om man har en mindre budget så rekommenderar vi istället Costasera 2015 för 299 kr.
Ingredienser (4 personer)
900g Lammracks
150g Haricots Verts
Smör
En sötpotatis till garnityr
Olja
Rosmarin
Ugnsgrillade rotfrukter
300g Palsternacka
300g Morot
Jordärtskockspuré
500g Jordärtskocka
300g Persiljerot
2 dl Grädde
1 dl Mjölk
50g Smör
30g Västerbottenost
Citronzest
Vitlökssmör
100g Smör
1-2 st vitlöksklyftor
Citronsaft
Timjan
Peppar
Salt
Gör så här
1. Vitlökssmör: Blanda smöret med övriga ingredienser efter tycke och smak. Rulla ihop till en rulle i smörgåspapper och lägg in i kyl eller frys. Skär upp smöret innan servering.
2. Skala sötpotatisen och hyvla den i tunna skivor. Vänd runt skivorna i lite olja och sätt in i ugnen på 150 grader tills de är torra. Sänk temperaturen när de börjar få färg. Ta sedan ut.
3. Skala jordärtskockor och persiljerot. Sjud i grädde och mjölk tills de är mjuka. Skala även rotfrukterna och dela dem på mitten till senare.
4. Salta och peppra lammracksen och bryn sedan i en lämplig stekpanna så det får en stekyta runtom, ös stekfett över lammracksen kontinuerligt. Tillsätt gärna rosmarin i slutet. Sätt in i ugnen på 125 grader tills innertemperaturen är 58-60 grader. Ta ut från ugnen och låt sedan köttet vila i minst 15 minuter.
5. Lägg in rotfrukterna med lite olja och salt i ugnen på 250 grader, cirka 15 minuter.
6. Sila jordärtskockorna och persiljeroten och spara vätskan för att eventuellt få en lösare puré om det önskas. Mixa jordärtskockorna och persiljeroten till en slät puré. Häll över purén till kastrullen igen och blanda ner riven västerbottenost och smör. Smaka av med salt och citronzest.
7. Koka haricots verts i cirka 2 minuter och stek sedan hastigt med smör i stekpanna. Salta, peppra och avsluta med att pressa över citronsaft.
8. Skär upp lammracksen i bitar, salta och peppra sidorna. Lägg upp och servera!
Smaklig måltid!
Medverkande produkter
Prenumerera
Vinhyllan.se samarbetar med de flesta av Sveriges duktiga vinimportörer, som åker världen runt och smakar på viner.
Genom att prenumerera på våra nyhetsbrev kommer du alltid att vara informerad om de senaste nyheterna, trender, events och mycket mer.
Fler klipp
Agnolotti alla salsa di noci – fylld pa..
Lax med fiskkungen Thomas Kristenson
Alexandra Zazzi och Jonas Larsson pratar om S..
Tevsjö Mill & Destillery
Så gör proffset jordgubbstårta!
Smaka på Spanien, Katalonien – Avsnitt ..
Smaka på Spanien, Katalonien – Avsnitt ..
Smörig Vinterdrink
Miss Li på besök!
Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.