https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan-24

Webb-TV

Knaperstekt lax på spenatbädd med en fräsch potatissallad

Kalle och Carina lagar till en knaperstekt (skinnet) lax på spenatbädd som serveras tillsammans med en fräsch potatissallad. Denna rätt matchas med ett rosévin från Côtes du Rhône, Frankrike.

 

Ingredienser (2 personer)
350g Färsk lax med skinn
200g Färsk bladspenat
1 st schalottenlök
Rivet skal från 1/2 citron
Mandelspån för dekoration

 

Potatissallad
400g kokt potatis
0,5 dl rapsolja
0,5 dl vitvinsvinäger
1 msk honung
2 tsk dijonsenap
1 msk hackad kapris
Ärtskott
Salt
Svartpeppar

 

Majonnäs
1,5 dl majonnäs
0,5 st stekt citron
20g rostad vitlök

 

Gör så här
1. Potatissallad: Skär upp potatisen i lämpliga bitar och blanda ihop övriga ingredienser till en vinegrette. Blanda potatisen och vinegretten.
2. Majonnäs: Rosta vitlöksklyftor i ugnen, 200 grader i 10 minuter. Bryn citronhalvan i en torr panna (non-stick) tills den blir karamelliserad. Skala och pressa vitlöksklyftorna och blanda sedan med majonnäsen och pressa ner citronsaft från den stekta citronhalvan.
3. Fjälla laxen och pressa ur vätskan från skinnet med kniven (se videon). Skär lämpliga portionsbitar från övre delen där skinnet är som tunnast. Häll olja i en stekpanna så botten täcks. Sätt på medelhög värme och vänta tills det är varmt innan du lägger i bitarna, med skinnet nedåt. När laxen börjar få färg kan du sänka till medelvärme. Stek ca 5 minuter och ös olja över fisken mot slutet. Vänd sedan och stek ca 30 sekunder på den skinnfria sidan. Låt fisken vila 10-15 minuter efter stekning.
4. Finhacka schalottenlöken och riv citronskalet över spenaten. Stek i samma panna som laxen (häll bort överflödig olja). Varva spenat, lök och salt i pannan för att få en jämn fördelning. Stek tills all spenat är mjuk.
5. Lägg upp på tallrikar och garnera med mandelspån. Servera!

 

Smaklig måltid!

 

Medverkande produkter

Prenumerera

Vinhyllan.se samarbetar med de flesta av Sveriges duktiga vinimportörer, som åker världen runt och smakar på viner.

Genom att prenumerera på våra nyhetsbrev kommer du alltid att vara informerad om de senaste nyheterna, trender, events och mycket mer.

 

E-postadress*

Mobilnummer

  • Klicka för att dela på facebook
  • Klicka för att dela på twitter
  • Klicka för att dela på pinterest

Fler klipp

Så gör proffset jordgubbstårta!

Så gör proffset jordgubbstårta!

Har du funderat hur man får till ett bakverk som ett proffs? Josefin Gauffin, en av Sveri..
Smaka på Spanien, Katalonien – Avsnitt 2. Gammalt möter nytt i trendiga vinregionen Empordà

Smaka på Spanien, Katalonien – Avsnitt ..

I andra avsnittet besöker vi vinproducenten Pereladas vineri, tillhörande slott, munkklos..
Smaka på Spanien, Katalonien – Avsnitt 1. Cavans hemland och den pulserande storstaden

Smaka på Spanien, Katalonien – Avsnitt ..

Vi besöker vinproducenten Perelada och lär oss allt om cavaproduktion. Hur producerar man..
Vin till hamburgare?

Vin till hamburgare?

Vad kan man dricka för vin till hamburgare? Carina går igenom några förslag.
Smörig Vinterdrink

Smörig Vinterdrink

Elin gör en Smörig Vinterdrink. Ett kryddsmör blandas med rom och varmt vatten.  ..
Miss Li på besök!

Miss Li på besök!

Vi har träffat Miss Li (Linda Karlsson) som pratar med Carina om sin livsresa, hundarna o..
Clover Club

Clover Club

Elin gör en Clover Club, en klassisk cocktail med frisk hallonsmak.   Så här g..
Jungle Bird

Jungle Bird

Elin gör en Jungle Bird, en fruktig och smakrik cocktail.   Recept Jungle Bird..
Kaffe Gin & Tonic

Kaffe Gin & Tonic

Har du provat en G&T med kaffe? Elin gör en Gin & Tonic med en twist.   Recept..
Vanilj i vin?

Vanilj i vin?

Vanilj i vin? Carina berättar hur det kommer sig att man kan känna vaniljtoner i vin.
Sur lie, vad betyder det?

Sur lie, vad betyder det?

Sur lie, vad betyder det? Carina förklarar.
Skumbanan i vin?

Skumbanan i vin?

Skumbanan i vin? Jodå, Carina förklarar hur det kommer sig att man kan känna doften av sk..
Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.