Webb-TV
Knaperstekt lax på spenatbädd med en fräsch potatissallad
Kalle och Carina lagar till en knaperstekt (skinnet) lax på spenatbädd som serveras tillsammans med en fräsch potatissallad. Denna rätt matchas med ett rosévin från Côtes du Rhône, Frankrike.
Ingredienser (2 personer)
350g Färsk lax med skinn
200g Färsk bladspenat
1 st schalottenlök
Rivet skal från 1/2 citron
Mandelspån för dekoration
Potatissallad
400g kokt potatis
0,5 dl rapsolja
0,5 dl vitvinsvinäger
1 msk honung
2 tsk dijonsenap
1 msk hackad kapris
Ärtskott
Salt
Svartpeppar
Majonnäs
1,5 dl majonnäs
0,5 st stekt citron
20g rostad vitlök
Gör så här
1. Potatissallad: Skär upp potatisen i lämpliga bitar och blanda ihop övriga ingredienser till en vinegrette. Blanda potatisen och vinegretten.
2. Majonnäs: Rosta vitlöksklyftor i ugnen, 200 grader i 10 minuter. Bryn citronhalvan i en torr panna (non-stick) tills den blir karamelliserad. Skala och pressa vitlöksklyftorna och blanda sedan med majonnäsen och pressa ner citronsaft från den stekta citronhalvan.
3. Fjälla laxen och pressa ur vätskan från skinnet med kniven (se videon). Skär lämpliga portionsbitar från övre delen där skinnet är som tunnast. Häll olja i en stekpanna så botten täcks. Sätt på medelhög värme och vänta tills det är varmt innan du lägger i bitarna, med skinnet nedåt. När laxen börjar få färg kan du sänka till medelvärme. Stek ca 5 minuter och ös olja över fisken mot slutet. Vänd sedan och stek ca 30 sekunder på den skinnfria sidan. Låt fisken vila 10-15 minuter efter stekning.
4. Finhacka schalottenlöken och riv citronskalet över spenaten. Stek i samma panna som laxen (häll bort överflödig olja). Varva spenat, lök och salt i pannan för att få en jämn fördelning. Stek tills all spenat är mjuk.
5. Lägg upp på tallrikar och garnera med mandelspån. Servera!
Smaklig måltid!
Medverkande produkter
Prenumerera
Vinhyllan.se samarbetar med de flesta av Sveriges duktiga vinimportörer, som åker världen runt och smakar på viner.
Genom att prenumerera på våra nyhetsbrev kommer du alltid att vara informerad om de senaste nyheterna, trender, events och mycket mer.
Fler klipp

Lyxiga gratinerade Ostron – ”Rock..

Arancini – risottobollar med saffransma..

Saffransrisotto, Risotto Milanese

Linguine all’Aragosta – Hummerpasta top..

Zucchinicarpaccio

Öppna ostron med Thomas Kristenson!

Tartare på gingravad ryggbiff med syrade grön..

Laxfyllda rödtungsrullader med vitvinssås

Agnolotti alla salsa di noci – fylld pa..

Lax med fiskkungen Thomas Kristenson

Alexandra Zazzi och Jonas Larsson pratar om S..

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.