https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan-24

Spanien

Spanien hamnar på en stolt tredjeplats när det kommer till den mängd vin som produceras inom landets gränser. Sett till ytan har nationen dessutom den största vindodlingsarealen, med omkring 1 miljon hektar mark som är upplåten för just druvodlingar. Förutsättningarna för vinodling har vidare förbättrats sedan 1996, då konstbevattning tilläts i de annars så varma och torra förhållandena som klimatet i stora delar av Spanien innebär.

 

Man tror att odling och tillverkning av vin ursprungligen bedrevs redan 3000 år f.Kr. på den Iberiska halvön samt senare även av fenicierna och grekerna i stora delar av landet. Även romarna uppskattade och utökade vinodlingarna. Under 1800-talet fick dessutom tillverkningen i Rioja och Navarra ett ordentligt uppsving, något som till stor del berodde på att vinlusen hade drabbat det franska Bordeaux och att vinodlare från denna trakt istället började odla i de nämna regionerna i Spanien. Så småningom kom dock vinlusen även att drabba Spanien, vilket gjorde att landets vinproduktion inte riktigt återhämtade sig förrän efter andra världskriget.

 

1986, när nationen gick med i det som då hette Europeiska Gemenskapen, utvecklades vinproduktionen och fler regioner fick ekonomiska förutsättningar för att bedriva större och mer kvalitativa vinodlingar.

 

Vilka druvor odlas?

De spanska vintillverkarna uppskattar själva att det odlas omkring 600 olika druvsorter inom landets gränser. Detta omfattar dock till stor del lokala sorter som inte odlas på andra platser och inte heller exporteras utanför nationen. Spaniens mest odlade blåa druva är Tempranillo, följt av Bobal och Garnacha. Bland de gröna druvorna ligger utan tvekan Airén i topp, även sett till odlingsyta då den upptar 22,6 procent av landets totala vinodlingar. Övriga populära gröna druvor är Viura (även kallad Macabeo), Albariño, Godello, Verdejo och Palomino.

 

Spaniens vindistrikt

Spanien har i det stora hela ypperliga förutsättningar när det kommer till klimat och jordmån för vinproduktion. Landets höga bergskedjor erbjuder både skydd mot väder och vind samt ger de odlingar som ligger på sluttningarna milda och inte för heta förhållanden. Vi finner även en stor variation beroende på var i landet vi befinner oss. I de nordliga delarna råder ett svalare klimat, med en större mängd nederbörd än det exempelvis är i centrala Spanien. Dessa delar av landet består i sin tur till stor den av vidsträckta högplatån Meseta, som klimatmässigt har kalla vintrar och mycket varma somrar.

 

Som vi nämnde inledningsvis upptar vinodlingar en betydande del av Spaniens yta och så gott som samtliga provinser och regioner i landet bedriver någon form av vintillverkning. Nedan följer information om några av Spaniens mest uppskattade vinregioner.

 

Rioja

De flesta vinkonsumenter känner onekligen till den spanska regionen Rioja, som ligger i de norra delarna av landet och producerar viner med hög kvalité och karaktär. Här är det vanligt att lagra vinet på amerikanska ekfat, vilket ger en kraftig ekfatston samt en uppskattad ton av vanilj. Man använder även franska ekfat som i sin tur ger strävare viner, ofta i högre prisklasser.

 

Rioja har ett typiskt inlandsklimat, med höga berg som ger ett naturligt skydd mot de starka vindarna från kusten. Detta ger gynnsamma förhållandena för de druvor som odlas i området. De flesta viner från regionen är blandningar av olika druvor, oavsett om det gäller rött, vitt eller rosévin. Odlingsmässigt är det dock blåa druvor som odlas i störst omfattning av regionens olika vintillverkare, med druvan Tempranillo i topp – som ofta ger fylliga och uppskattade röda viner. En av de mest förekommande gröna druvorna i Rioja är Viura, som ofta blandas med druvorna Malvasía och Garnacha blanca.

 

Penedès

Denna region, lokaliserat i Katalonien strax söder om Barcelona, är känt för sina välsmakande mousserande viner – kallade Cava. I Penedès huserar även en av Spaniens äldsta och mest kända familjeföretag inom vinindustrin, Bodegas Torres, som under lång tid varit ledande när det kommer till idérikedom och innovation gällande vintillverkningen. Miguel Torres Jr, som idag är den som står i spetsen för företaget, har erhållit en mängd utmärkelser, skrivit flera böcker om just vin samt utökat vinproduktionen även till andra länder.

 

Jerez

I sydvästra Spanien finner vi regionen Jerez, som kan stoltsera som den region som tillverkar starkvinet Sherry. Just namnet på starkvinet kommer dessutom i själva verket från staden Jerez de la Frontera i regionen. Det finns flera olika stilar av Sherry, alla med skiftande smak och karaktär. Tillverkningssättet brukar dock i regel vara detsamma, att ett torrt vin (ofta till stor del gjort av druvan Palomino) lagras på ekfat där det även blandas med druvsprit. Faten fylls inte ända upp, vilket gör att det bildas ett tunt jästlager, så kallat flor. Detta lager, som till en början ser ut som ett lager skum, blir slutligen cirka tio centimeter tjockt och förhindrar vinet från att oxideras samt ger floret karakteristiska dofter och smaker. Värt att nämna att de starkaste sherryvinerna tack vare sin starkare alkoholhalt inte utvecklar ett fullständigt flortäcke, vilket gör att dessa viner påverkas av oxidationsprocesser som i sin tur ger vinet annorlunda egenskaper.

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.