Nya Zeeland
Nya Zeeland har ingen lång tradition av vintillverkning och utgör inte heller en särskilt stor procentuell del världens vinproduktion. Icke desto mindre har nationen blivit känd för sina kvalitetsviner och mångfald av olika välsmakande viner. Ett av de mest populära vinerna som tillverkas i landet är Sauvignon Blanc, som bland annat började odlas i distriktet Marlborough 1973. Något senare, under åttiotalet expanderade landets totala vinproduktion och man uppskattar att odlingsarealen numera har tredubblats sedan nittiotalet. Det Nya Zeeland saknar traditionsmässigt när det kommer till vintillverkning kompenseras genom en kvalitativ vintillverkning där man tidigt framgångsrikt började använda sig av modern teknik och utrustning.
Vilka druvor odlas
Som vi tidigare har nämnt är Sauvignon Blanc Nya Zeelands mest kända gröna druva och upptar cirka åttiosex procent av landets totala vinexport. Bland de blåa druvorna tronar Pinot Noir och utgör omkring 50 procent av de röda viner som tillverkas i landet. Andra uppskattade druvor är Cabernet Sauvignon, Merlot och de gröna druvorna Chardonnay och Riesling.
Nya Zeelands vindistrikt
Nya Zeelands klimat och miljö är synnerligen väl anpassade för en framgångsrik vinproduktion. De olika distrikten som odlar och tillverkar vin har alla skiftande klimat, och vissa druvor passar bättre än andra i de specifika områdena. På sydön där klimatet är något svalare än på nordön, kan vi se ett exempel på detta då området lämpar sig bäst för druvor som mognar sent, så som förslagsvis Syrah och Cabernet Sauvignon. Totalt sett omfattar Nya Zeelands vinregioner en sträcka på 1600 kilometer, från den subtropiska regionen Northland till det svalare Central Otago – som faktiskt inhyser världens sydligaste vinodling. Nedan följer några av de övriga distrikt som idag är mycket kända för sina lysande och delikata viner av olika slag.
Marlborough
Detta distrikt, lokaliserat i den norra delen av sydön, är utan tvekan Nya Zeelands mest framträdande vindistrikt. Det soliga men ändå förhållandevis svala klimatet med lite regn, tillhandahåller ypperliga förutsättningar för områdets vinodlingar. Man uppskattar att över 20 000 hektar mark upptas av lokala vinodlare, vilket gör det till landets idag största vinregion. Framför allt är det som sagt druvan Sauvignon Blanc som upptar stora delar av odlingarna men även Pinot Noir och Chardonnay från detta område är högt uppskattade på den internationella vinmarknaden.
Hawke’s Bay
Hawke´s Bay kan stoltsera med i sammanhanget gamla anor när det kommer till vintillverkning. Redan 1851 planterade nämligen missionärer de första druvorna i området, vilket bidrog till att göra området till ett område som idag förknippas med viner av hög kvalité. Cabarnet, Merlot, Syrah, Chardonnay och Pinot Noir hör till de viner som regionen förknippas med. Värt att nämna är dessutom att områdets förhållanden, med värme och utsträckta odlingssäsonger, även ger upphov till en lyckad produktion av dessertviner.
Auckland
Även Auckland har en något äldre historia inom vinproduktion, med odlingar som startades i början på 1900-talet av vinälskande kroater, libaneser och engelsmän. Naturen i denna region bjuder på vulkaniska och lerfyllda jordmånar samt ett kustnära klimat. Ett av de områden som tillverkar riktigt högkvalitativa och välsmakande viner, exempelvis Syrah och Chardonnay, är Waiheke Island- som med sina vackra kustlinjer även är ett populärt turistmål.
Gisborne
På nordöns östra kust finner vi denna region, som har många soltimmar, mycket grönska samt ett flertal olika spännande smaker och stilar av viner. Gisborne är tämligen avlägset men väl värt ett besök då det finns avsevärt många olika stora vinproducenter, vinboutiquer och entreprenörer som ligger i framkant när det gäller utveckling av nya smaker och finesser inom vintillverkningen. Det vin som ligger i framkant i området är Chardonnay, följt av Pinot Gris.

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.