Frankrike
Att just Frankrike förknippas med välsmakande och högklassiga viner är ingen överdrift. Faktum är att landet har 889 000 hektar vinodlingar och producerar flest kvalitetsviner internationellt sett. Många av de viner som idag tillverkas världen över härstammar dessutom härifrån, exempelvis Champagne och Bordeaux. Sina långa vintraditioner till trots var det dock i själva verket legionärerna som under romartiden spred vinet till Frankrike. Vinet har onekligen haft, och har fortfarande, en stark historisk koppling till maten i landet. Olika områdesmässiga mattraditioner, baserade på tillgång av olika råvaror, har gjort att vinerna i de aktuella regionerna har utvecklats efter att passa den inhemska maten. Värt att nämna i detta sammanhang är landets osttillverkning, som redan på medeltiden var känd världen över för sin framgång och kvalitativa ostsmaker.
Som flera andra europeiska länder drabbades tyvärr stora delar av Frankrikes vinproduktion av vinlus under 1800-talet. För att inte helt gå miste om de ursprungliga vinstockarna importerades resistenta rotstockar från Nordamerika, varpå sticklingar från de franska vinstockarna ympades på de nya stockarna.
Vilka druvor odlas?
Många av världens odlade druvsorter härstammar som vi nämnde tidigare från just Frankrike. Några av de mest kända blåa druvorna, såväl i denna nation som i andra, är Merlot, Grenache, Syrah, Carignan Sauvignon och Cabernet Sauvignon. Bland de gröna druvorna dominerar Ugni blanc, Chardonnay och Sauvignon blanc.
Frankrikes vindistrikt
Såväl klimat och jordmån påverkar Frankrikes vinodlingar på bästa tänkbara vis. Landet består av tre olika klimatzoner – kontinentalt klimat, kustklimat och medelhavsklimat, alla med olika förutsättningar för just de viner som produceras på platserna. I det stora hela delas Frankrike in i sex större vinregioner, vilket gör att vinerna kan märkas och klassificeras under etiketten AOC (Appellation d’origine contrôlée).
Bordeaux
Talar man om röda viner kan man inte undgå att nämna regionen Bordeaux, som är känt för sina lyckade och kvalitativa röda viner. Genom området rinner även floderna Garonne och Dordogne som båda mynnar ut i viken Gironde, som i sin tur mynnar ut i Atlanten. Denna vik bidrar till att kategorisera regionens olika viner, då flodbankernas miljö har skiftande förutsättningar, exempelvis sandjord med mineraler och antioxidanter som gynnar vinets egenskaper. Ett av de områden, eller appellationer som det kallas, som producerar högklassiga viner längs mynningsviken är Saint-Émilion. Här fokuserar man på röda viner och den kalkrika jorden ger upphov till viner av mjukare och rundare karaktär, än de man finner på den motsatta stranden av viken. Bland de druvor som odlas området kan nämnas Merlot i första hand men även Cabernet Franc till viss del.
Champagne
Denna region, lokaliserad i norra Frankrike, är den enda region som tillåts tillverka det mousserande vin som kallas champagne. Även om det första mousserande vinet skapades i Storbritannien, är Champagne den region som oavbrutet producerat mousserande vin under längst period – ända sedan 1700-talet.
Totalt består regionen av fem olika områden, med sammanlagt sextio olika så kallade crus – de byar och vingårdar där vinet tillverkas. Av dessa är sjutton Grand Cru, en benämning för de bäst klassificerade vinerna när det kommer till kvalité på vinrankor och de viner som tillverkas på platsen. De fyrtiotre övriga producenterna har klassificerats som Premier Cru, som betecknar de näst bästa vinerna kvalitetsmässigt.
I huvudsak är det främst tre sorters druvor som odlas; de blåa druvorna Pinot Noir och Pinot Meunier och den gröna druvan Chardonnay, men även druvsorterna Arbanne, Petit Meslier, Pinot Blanc och Pinot Gris förekommer till viss del.
Alsace
I regionen Alsace, som ligger i norra Frankrike, precis vid gränsen till Tyskland – odlas främst gröna druvor. Vad som är signifikant för området är att majoriteten av de viner som produceras är så kallade endruvsviner. Det finns dock undantag, exempelvis Edelzwicker och Gentil som är blandningar av olika druvsorter.
En av de druvor som hör till Alsaces stolthet är Riesling, som även tros ha sitt ursprung just i regionen, från stränderna kring floden Rhen. Man eftersträvar för övrigt i största möjliga mån om att bibehålla denna druvas ursprungliga karaktär och egenskaper, bland annat genom att ej lagra vinerna på ekfat.
Bourgogne
I landets östra delar finner vi regionen Bourgogne. Här produceras både vita och röda viner samt roséviner och mousserande viner. Områdets vingårdar är ganska små i jämförelse med de hos landets övriga producenter. Detta har i grund och botten en historisk förklaring som har att göra med att kyrkan och adeln under franska revolutionen fråntogs vinproduktionen. Denna delades i sin tur i mindre delar ut till bönderna och har efter det uppdelats ytterligare.
I de norra delarna av området kännetecknas odlingarna av druvan Chardonnay och den blåa druvan Pinot Noir. Längre söderut, i distriktet Beaujolais, finner vi bland annat odlingar med druvan Gamay. Denna druva är speciell då den i vintillverkningen kolsyrejäses, det vi säga att jäsningen initialt sker på massiva fat under tryck av koldioxid samtidigt som druvorna ej krossas.
Loire
Loiredalen, i västra Frankrike, är känd för sina vackra omgivningar och fascinerande slott. Floden Loire bidrar även den till en dramatisk och vidsträckt natur som medverkar till framgången för vinerna från detta område. Klimatmässigt ligger för övrigt regionen nära gränsen för vilka områden som är möjliga att odla vindruvor på, vilket gör att druvorna får en naturlig syra och friskhet som är mycket uppskattad.
De mest förkommande blåa druvorna i Loire är Cabernet Franc, Gamay och Grolleau. Bland de gröna druvorna ser vi istället Sauvignon Blanc, Muscadet, Chenin Blanc samt Chardonnay som de vanligaste inom regionens vinproduktion.
Rhône
I områdena kring floden Rhône finns majoriteten av regionens vingårdar. Området brukar delas upp i den norra och den södra delen, då klimatet och jordmånen i dessa två delar avsevärt skiljer sig åt från varandra. Även om både gröna och blåa druvor odlas i regionen är det främst röda viner som produceras här, hela 95 procent av produktionen består närmare bestämt av röda viner. En av de mest kända druvorna från området är just den blåa druvan Syrah (Shiraz), som även tros ha sitt ursprung i trakten. I produktionen för de vita vinerna är druvorna Marsanne, Roussane och Viognier vanligt förekommande.
Rhône har även den en gammal tradition av vinodling, då man tror att fenicierna redan 500 år f.Kr. tillverkade vin i regionen – något som man även med säkerhet vet att romarna gjorde i området omkring 400 år senare.
Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.