https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Varan har lagts i din varukorg!

Meny
Vinhyllan.se
  • Sök

Inga bin inget vin

Insekter, bin, getingar, humlor och fåglar vad har de gemensamt? De har säkert mycket gemensamt men det jag tänker på är att de är några av de pollinerare som finns och som hjälper naturen att sprida pollen. Nu på våren när vinrankorna blommar behöver vi att dessa naturens fina arbetare transporterar pollen och befruktar blommorna på vinrankan.

 

När vinrankan beskärs bestäms hur många knoppar som ska vara kvar och när knoppningen sker så är det starten på växtsäsongen. Knopparna sväller och utvecklar ett skott som växer snabbt tills vinrankan blommar.

Unga gröna skott på vinrankan

 

Där kommer bin och andra pollinerare in i bilden när det börjar blomma. Nu behövs varmt väder, solsken och helst inget regn annars kan pollineringen bli avbruten och det leder sedan till en reducering i fruktsättningen. När blomman börjar utvecklas till druva börjar det som kallas fruktsättning. Inte alla blommor blir druvor utan de som inte har pollinerats faller av vinrankan när fruktsättningen är klar. Druvorna börjar nu växa till sig under en längre period. Mellan sex till åtta veckor. Under den tiden är alla druvor gröna men efter den här perioden går druvorna in i en mognadsperiod i stället och byter här färg. När förhållandet mellan syra och sötma i vinet sedan når det som vinodlaren vill uppnå är det dags för skörd.

Så var rädd om våra pollinerare och se dem som solsken i naturen. Inga bin – inget vin!

 

 

Publicerat: 18 maj, 2020
Skrivet av: Carina Mian

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.